måndag 10 oktober 2016

Rostad tomatsoppa

Nu har hösten gjort entré
Naturen har ändrat färg från grön till gult och rött, dagarna blir också kortare och luften är kyligare.
Känner man sig kall och frusen så smakar det gott med en värmande soppa.

Soppa är vi svenskar dåliga på att äta, det är synd för det är billigt
och kan varieras beroende på årstid. Just nu finns det fortfarande svenska tomater att köpa till bra pris så varför inte koka en tomatsoppa till middag. Komplettera soppan med pasta och bacon så blir den mer matig. 

Rostad tomatsoppa
Ugn 225 grader

Ca 1 kg tomater
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 chili
1 msk honung
2-3 msk olja
Oregano 
3 dl vatten
1 dl vitt vin
1 msk grönsaksfond
1 dl grädde








Dela tomaterna i kvartar
Skala och tärna löken i grova bitar.
Skala vitlöken, dela chilin
ta eventuellt bort en del av kärnorna.
Lägg över grönsakerna på en plåt.
Ringla över olja och honung, strö på oregano
Rosta grönsakerna i ugnen ca 35-40  minuter.


Mixa ihop grönsakerna och häll allt i en kastrull.
Tillsätt vin, vatten och fond. Låt koka upp.
Blanda ner grädde, smaka av med salt och peppar.











Jag serverade soppan med småpasta som jag kokade al dente
och sen fräste ihop med bacon och färska örter. Jag brukar alltid
ha förpackning örtkryddor Provençale i frysen.




2 kommentarer: