söndag 29 december 2013

Smörrebröd

Idag är ingen vanlig dag, för idag är det min födelsedag..
Om det nu är något att fira att man blir äldre. Min mamma och pappa ringde på morgonen och sa att de tänkte komma på en fika. De är båda till åren och brukar inte vilja åka om det är kallt och halt och som de bor utanför Eskilstuna så har de en bit att åka.

Så det var bara att studsa ur sängen och inta köket.
Det fick bli en ny atack på den resterande julmaten. Efter att ha plockat julmaten ut och in från kylskåpet i snart en vecka så början man trötta på den. Men med lite fantasi kan man skapa något nytt.


















Smörrebröd med ägg
Fullkornsbröd
smör
Sallad
Kall potatis
Ägg
Majonäs
(smaksatt med dill och citron)
Sill
Dill


















Smörrebröd med julskinka
Fullkornsbröd
Smör
Sallad
Julskinka
Rödbetssallad
Färsk pepparot
Persilja


















Smörrebröd med lax
Fullkornsbröd
Smör
Sallad
Ägg
Lax
Majonäs
(smaksatt med dill och citron)
Dill


















Smörrebröd med rostbiff
Fullkornsbröd
Smör
Sallad
Rostbiff
Potatissallad
Picklad rödlök




fredag 27 december 2013

Mortoslåda och kålrotslåda


Nu är julen över, dags att försöka äta upp sista resterna av julmaten som finns kvar eller försöka återanvända dem. I år lagade jag inte mycket mat men det blir ändå rester. Vi har aldrig haft så liten julskinka som i år och vi har väl aldrig ätit så lite skinka som i år. Frågan är hur jag ska kunna piffa upp den till något kulinarisk.

Ett måste på mitt julbord är morots och kålrotslåda.
Dessa lådor har alltid funnits på julbordet under hela min uppväxt hemma hos mormor och morfar när de levde och givetvis även hemma hos mina föräldrar. Och nu finns det på mitt julbord och förhoppnings vis på mina barns julbord i framtiden.










Det är finsk mat, min mamma är finska, hon, syskonen och föräldrar kom till Sverige i mitten av femtiotalet. Mamma kommer ursprungligen från Karelen den del av Finland som ryssland invaderade.










Vi äter rotfruktslådorna även vid andra tillfällen. Den söta smaken av
rotfrukterna smakar gott till skinka, köttbullar och korv.
Det finns många recept på dessa lådor, ibland blandar man i ris i morotlådan,
men det gör inte vi i vår familj.
Receptet är det samma till bägge lådorna.

Ca 1 kg morötter eller kålrötter
1 ägg
1 dl grädde
Smör / olja
1-1½ msk Honung (socker)
Salt
Peppar
Ströbröd
  • Skala morötter / kålrötterna och
    skär dem i mindre bitar koka dem i saltat vatten till de är mjuka.
  • Mosa eller mixa dem.
  • Tillsätt ägg och grädde
  • Söta smeten med honung eller socker
  • Krydda med salt och peppar
  • Häll smeten en smord form
  • Strö på ströbröd
  • Grädda i 200 gr ca 20-25 min

onsdag 18 december 2013

Torskrygg med brynt smör, fläsk och pepparot.

Idag är det nästan en dödssynd att översteka fisk. Tänker tillbaka på all överstekt ofta panerad fisk som jag har lagat och ätit under åren. Idag när jag tillagar fisk använder jag termometer.

Äger ni ingen termometer så tycker jag att ni ska investera en. Jag har en termometer som är kopplad direkt ugnen och en digital. Idag skulle jag inte klara mig utan dessa hjälpmedel i köket.
Resultat blir så mycket bättre när man tillagar kött och fisk.

Torsk är en av mina favoriter när det gäller fisk. Rätt tillagad och med rätt tillbehör så är det en lyxmiddag. Tyvärr är torskrygg ofta ett dyrt alternativ i jämförelse med vanliga torskfiléer.



4 port
ca 150-180 g portionsbitar av torskrygg
Smör
200 rökt sidfläsk
Salt
Peppar
Färsk pepparot
Sockerärtor

  • Tärna ner fläsket. stek på medelvärme tills det blir knaprikt
    Låt rinna av på papper.
  • Stek torsken i smör med skinnet ner någon minut,
    vänd och stek ytterligare ca 1 min.
  • Krydda med salt och peppar.
    Låt fisken gå färdigt i ugnen på 150 gr till torsken har en innertemperatur
    på ca 50 g.
  • Smält smöret och låt det sedan bli gyllenbrunt.
  • Låt sockerärtorna få ett snabbt uppkok.

Servera torskryggen med potatismos eller pressad potatis, brynt smör, fläsk,
sockerärtor och färskriven pepparrot.

tisdag 17 december 2013

Pipento de padron

Älskar dessa små milda pepparfrukter.
Stek dem i olivolja i en het panna tills skalet bubblar sig.
Häll upp dem på ett fat, ringla mer olivolja över och strö på flingsalt.

NJUT!!

måndag 16 december 2013

Vörtbröd

Jag fortsätter på temat jul, för idag har jag bakat vörtbröd. Jag äter nästan aldrig mjukt bröd utan äter jag en smörgås så blir det en knäckemacka. Men vörtbröd tycker jag hör julen till.

Det är bara ett fåtal gånger jag har bakat vörtbröd, oftast köper jag det.
Receptet på vörtbrödet är Leilas (Leila bakar) degen innehåller både porter, julöl, russin och kryddor.


















Till 2 vörtbröd
50 g jäst
3 dl porter
2,5 dl julöl
50 g smör
0,5 dl rapsolja
1 dl mörk brödsirap
0,5 msk malen pomerans
1,5 msk malen ingefära
1 msk malen nejlika
0,5 msk malen kardemumma
1 msk salt
13,5 dl rågsikt
3 dl russin

  • Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.
  • Smält smöret tillsammans med kryddorna och salt. Låt svalna något
    innan det blandas i degvätskan tillsammans med russin.
  • Blanda i lite mjöl i taget, arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk
    och elastisk.
  • Jäs degen i bunken till dubbel storlek
  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft
  • Forma degen till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 tim.
  • Grädda vörtbröden i cirka 50 min och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter
    Låt svalna på galler under bakduk.



onsdag 11 december 2013

Saffransbullar

Jag älskar saffransbullar!
Receptet till de här bullarna har jag fått för många år sedan av en tidigare arbetskamrat. Många klagar på att saffransbröd blir torrt, men mina bullar brukar inte bli torra. Visst har jag också under åren ätit många torra saffransbullar. Men det här receptet innehåller mycket smör och socker och det kanske det som gör skillnad..

För många år sedan lärde mig en gammal dam att man skulle röra ut saffranet med sprit och lite socker. Har sen dess gjort det utan att veta varför, tills jag för någon vecka sen hörde en bagare berätta varför man gör det, och det var just för att saffransbrödet inte skulle bli torrt.


















Saffransbullar
100 gr jäst (2 paket)
1 liter mjölk
400 gr smör
3 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
4-5 påsar saffran (blötlagda med några cl sprit och socker)
ca 3½ liter vetemjöl
Russin
1 ägg (till pensling av bullarna)
Pärlsocker

  • Smält smöret och blanda med mjölken värm till ca 37 gr
  • Smula ner jästen i en degbunke
  • Häll degspadet över jästen rör så jästen smälter
  • Tillsätt socker, salt, saffranet och äggen och därefter mjölet lite i taget.
  • Arbeta degen smidig, låt jäsa till dubbel storlek.
  • Baka ut degen till lussebullar, bullar eller längder.
  • Låt jäsa ca 30 min, pensla med uppvispat ägg strö på pärlsocker.
  • Grädda i bullarna i 250 gr ca 8-10 min.
  • Låt svalna under bakduk.
Jag brukar oftast baka bullar som jag fyller med smör, socker och vaniljsocker.
Men det är också gott att fylla bullarna med smör och mandelmassa.

Saffransbullar smakar underbart ihop med varm glögg!

söndag 8 december 2013

Laxcarpaccio med asiatiska smaker och sjögräs

Burr!
Nu har vintern kommit till oss i Linköping. Snön vräker ner och vinden viner runt husknuten men inne har vi har det varmt och skönt framför brasan. Längtar inte till morgondagen när det åter är dags för snöskottning....

Det har varit en lugn och skön helg, det har funnits tid för både lite julpyntande och matlagning.
Jag har experimenterat med för mig nya smaker, känner mig som en kemist.

Laxcarpaccio med asiatiska smaker och sjögräs

















4 port
Serverad som förrätt

ca 300 gr salmalax
(salmalax behöver inte frysas innan servering)
Sjögräs (finns att köpa som fryst i asiatiska affärer)



















Dressing
½ dl soyasås
(några droppar sesamolja)
1 msk sweet chili sauce
ca 10 cm hackad salladslök eller gräslök
1 msk hackad färsk koriander
½-1 tsk fisksås
½ pressad lime
1 chilifrukt, urkärnad och hackad fint
1-2 vitlöksklyftor, skalade och hackade fint
peppar
  • Blanda samman alla ingredienser till såsen.
  • Såsen kan med fördel göras några timmar innan servering
  • Skiva laxen i tunna skivor och fördela den på tallrikar.
  • Ringla dressingen över laxen och strö på sjögräs
  • Servera