lördag 29 juni 2013

Pannkaka med sylt och grädde

I dag blev det lite lyxfrukost.
Hade lite snurkna jordgubbar som jag kokade ihop med lite socker till sylt. Och vad kan smaka bättre till ny gjord sylt än pannkaka. När barnen bodde hemma hände det att jag gräddade pannkaka till frukost men inte nu när det bara är Thord och jag. Vi äter oftast ägg och smörgås till frukost på helgerna. Men inte idag.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pannkaka
6 dl mjölk
3 dl mjöl
3 st ägg
ca 1 dl socker
½-1 tsk salt
Smör
 
Vispa ihop mjöl och mjölk.
Vispa därefter i äggen, socker och salt.
Grädda och servera varma med sylt och grädde.
 
 




fredag 28 juni 2013

Laxburgare

I dag har jag haft städdag.
Det är bara jag, Thord och hunden som numera bor i huset, så var kommer dammet ifrån?

Mina timmar med dammsugaren och moppen påverkar mitt humör "negativt" om ni frågar min familj. Under alla år har den övriga familjen försökt gjort sig osynliga när jag städar på grund av mitt dåliga humör. Jag skäller konstant på familjen under städningen. Finns det någon som känner igen sig i detta fenomen? Men när dammsugaren åker in i skåpet igen, kommer mitt glada humör tillbaka. Det är en skön känsla när huset är uppiffat till helgen.

Igår gjorde jag laxburgare av den kvarvarande laxfärsen,
det var en hit! Ett utmärkt alternativ till den traditionella
hamburgaren.

















Serverade burgaren på en rostad brödbit med sallad, strimlade sockerärtor,
ägg, rödlök och en kall romsås.

Det var gott och fräscht, helt klart kommer jag att göra laxburgare fler gånger.
Tänk att servera den till lunch en solig sommardag tillsammans med ett glas
iskallt vitt vin.

Önskar er en trevlig kväll!
Passa på att njuta av sommaren, snart går vi mot mörkare tider...











torsdag 27 juni 2013

Fiskrullad fylld med lax.

Trött!
Jag känner mig helt orkeslös idag, kan det bero på det tråkiga vädret? I går körde jag bil från Göteborg till Linköping i ett konstant regnande. Efter Jönköping gick det knappt att se vägen på grund av regn och tät dimma.

Efter allt grillande runt midsommar, kändes det skönt att bryta av med fisk. Jag har tidigare tyckt att fisk är ganska tråkig mat, men har de senaste åren faktiskt ändrat uppfattning. Kanske mycket på grund av Björn, kocken på Borensbergs Gästgivaregård. Det här är en av fiskrättarna som jag lärt mig av honom.

Björn använder sig aldrig av några mått utan han menar att det är bara att häva i lite. Kanske svårt om man inte har smakat eller lagat rätten tidigare. Jag tycker jag har fått ihop ett bra receptet, men har ni frågor får ni kontakta mig. Tänk bara på att inte snåla med kryddningen av laxfärsen.

Jag använde rödspätta, men det går att använda annan fisk. Det viktiga är att den går att rulla.


















ca 4 port
800 gr Rödspättafilé
ca 300-400 gr färsk lax
ca ½-1 dl grädde
1 ägg
Pressad citron
Dill
Salt och peppar
  • Börja med att krydda filéerna med salt och peppar,
    rulla dem sedan och ställ dem på högkant i en smord form. De bör stå lite trångt.
  • Skär laxen i mindre bitar och kör den sedan i en matmixer tillsammans med grädden
    och ägget till en färs.
  • Smaksätt med citron, dill och salt och peppar.
  • TIPS!
    Platta ut lite fiskfärs och stek, för att smaka om färsen är rätt kryddad.
  • Lägg över laxfärsen i en spritspåse, spritsa färsen i fiskrulladerna.
  • Tillaga på 175 gr ca 15 min. beror på valet av fisk och
     hur tätt rulladerna står i formen.
  • Använd vätskan från fisken till sås.

















Jag serverade fiskrulladerna med vitvinssås, räkor. sockerärtor
och färsk potatis.

Det blev lite fiskfärs över som jag ska göra en fiskburgare av...
Det är snart dags för lunch!

måndag 24 juni 2013

Tzatziki

Jaha! Även största delen av midsommarhelgen regnade och blåste bort.
Det känns som ett hån när man vaknar upp måndagsmorgon och solen skiner från en klarblå himmel, men det är väl bara att njuta för det är väl bara tillfälligt, de har ju lovat mer regn denna vecka.

Måndag är ofta min röjardag på kontoret, och så även idag. Tänk att det kan bli så mycket papper i vårat papperslösa samhälle..
Efter en helg med mycket tuggande på mindre nyttiga saker som chips och choklad, fick dagens mat tema bli sallad.

 
Till salladen stekte jag strimlad kotlettrad och i stället för dressing hade jag tzatziki kvar sen helgens grillning.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tzatziki
En god kall sås.
 




















Yoghurt, gärna meze yoghurt
Gurka
Vitlök
Olivolja
Honung
Salt och peppar
  • Riv gurkan, blanda med salt och låt rinna av i ett durkslag.
  • Skala och riv/pressa vitlök
  • Krama vätskan ur gurkan och blanda med yoghurten.
  • Smaksätt med vitlök och krydda med salt och peppar
  • Jag smaksätter även med lite honung och olivolja.
 
I morgon Jönköping och jobb!!


söndag 23 juni 2013

Midsommar!

Midsommar i vårt hus brukar vara en lugn tillställning numera. oftast är det bara jag och Thord hemma. Men detta år kom även tjejerna med respektive hem och min syster.
Vi brukar börja dagen med sill och snaps, tyvärr är det bara jag i familjen som gillar sill så vi har även skinka, paj som tilltugg till snapsen.

Mina flickor
Petronella
Lizette









Min syster Marika och jag.











Min man Thord och hans dotter Jennifer.









Lizette försöker prata hundarna till rätta.

Midsommarskymning!






















Vi vaknade upp till en kall och blåsig midsommardag, efter en frukost ute, där alla satt inlindade i filtar, åkte alla hem till sitt.
Jag och Thord tillbringade resterande dagen med att göra ingenting.

tisdag 18 juni 2013

Stomp på färsk potatis

Sitter uppkrupen i sängen och tittar på helgens väder på TV:n, verkar som det underbara midsommarvädret är utbytt mot regnskurar. Fan! Lite av tjusningen med midsommar försvinner när  det regnar. Hur skoj är det att behöva äta inne midsommarafton?

Här kommer en favorit i repris!
Stompad färskpotatis
 
Färsk potatis
Knaperstekt bacon
Salladslök, gräslök
Olivolja av god kvalité
Rivet citronskal
Salt och peppar
Koka potatisen, låt den ånga av något.
Mosa potatisen grovt med en gaffel.
Smaksätt med citron, olivolja
Kryddda med salt och peppar.
Rör sist i bacon och lök.
 
Den här potatisen är supergod till grillat!
 


måndag 17 juni 2013

Jordgubbspaj

Sommar, sommar!
Tänk vad man längtar till dessa månader under de mörka månaderna.
Varför glömmer man bort att det finns mygg, myror, getingar och inte tal om de hemska flugorna
Nej! Nu låter jag negativ men jag blir så trött på dessa flugor, jag vill ha dörrar och fönster öppna. Visst man kan ha myggnät i fönstren och det har vi på vissa ställen. Tog en tupplur på altanen och var tvungen att lägga på mig en filt bara för att dessa flugor envisades med att krypa på mig...

Har funderat länge på att baka en paj med jorgubbar och i går blev det äntligen av. Jag bakade ett vanligt pajskal, som jag fyllde med jorgubbar, grädde blandat med limecurd och garnerade med mer jordgubbar.

Jordgubbspaj
  
Paj
3 dl mjöl eller
(2½ dl mjöl 1 dl kokos)
125 gr smör
3 msk vatten
  • Blanda snabbt i hop allt till en pajdeg.
  • Tryck ut degen i en pajform, låt vila i frysen tills gräddning.
  • Gräddaa 200 gr ca 15 min
Fyllning
Ca 2 liter jorgubbar
pressad citron, socker
2 dl vispad grädde
ca ½-1 dl limecurd

Limecurd
1,5 dl pressad limejuice
Finrivet skal av 3 lime.
2 st ägg
2 dl strösocker
75 gr smör rumsvarmt
  • Vispa ihop ägg och socker i en kastrull
  • Vispa in limejuice och skal
  • Värm på medelvärme och rör i smör
  • Värm på medelvärme under kraftig vispning till en tjock kräm, se till att det inte
    blir för varmt så att äggen koagulerar!
  • Drag av från värmen och låt svalna, förvara curden i kylen.
Rensa ca 1 liter jorgubbar och skär ner i mindre bitar.
marinera dem i socker och lite pressa citron.
Vispa grädden och blanda med limecurd, smaka så det inte blir för syrligt!
Fyll pajskalet med marinerade jorgubbar
Därefter grädde och sist ganera med färska jorgubbar.


















Söta gubbar möter syrlig limecurd.
Underbart gott till fikat en varm sommardag!!

söndag 16 juni 2013

Burkskinka med kall sås och färsk potatis.

Vardag igen!
Efter att ha varit tillsammans med mannen "Thord" varje dag i nästan fjorton dagar kände jag lite ångest för att åka väg och jobba. Till saken hör att jag var tvungen att bo borta tre nätter.

Tänk! Vi har varit tillsammans femton år och älskar fortfarande varandras sällskap.
Tillbaka hemma igen möttes vi i dörren, hans tur att åka och jobba..
Nej, så illa var det inte riktigt, men nästan. Vi hann äta tillsammans innan han åkte..

Burkskinka med kall sås och färsk potatis.
Snabbt enkelt och gott.
 
 
Till den här kalla såsen har jag använt:
2 dl Créme fraich
ca 2 msk majonäs
½ hackad röd lök
½-1 dl bostongurka
salt och peppar
 
Rör ihop Créme fraich, majonäs, lök och bostongurka.
Krydda med salt och peppar.
För mer sting på såsen kan man röra i några matskedar sweet chili sås.
 
Det bästa med kalla såser är att man variera smaksättningen.


Kvällen ska jag tillbringa med att göra ingenting!





onsdag 12 juni 2013

Semester!

Hej igen!
Då var jag åter tillbaka på svensk mark och även på bloggen efter nästan fjorton dagars semester..
Som ni har läst i ett tidigare inlägg har jag tillbringat en del av semestern i Italien, men vi har också varit på kryssning med Royal Caribbean. Vi hade bestämt att vi skulle bila ner till Venedig för att kunna besöka lite vingårdar när vi kom tillbaka från kryssningen, innan vi vände hemmåt igen. Vi var lite nervösa hur det skulle fungera med bilen, jag hade bokat parkering via nätet och hade fått en reservation på två sidor skriven på italienska. Men det var inga problem... På femtio minuter hade vi lämnat bagage, parkerat, checkat in och kommit på båten. Och det var lika smidigt när vi kom tillbaka från kryssningen. Efter några timmar i varsin solstol fick vi tillgång till våra hytter.

 
Balkongen, plats för stolar, bord och två solstolar.






















Utsikten från balkongen.
Kommer inte ihåg i vilken hamn jag tog detta kort.






















Vi lämnade ett regnigt Venedig och vaknade upp i ett soligt Kroatsien och staden Dubrovnic. Där promenerade vi till The old town och intog lunch innan vi tog en taxi tillbaka till båten.

Laxmousse serverat med rostat bröd.





















Stekt fisk med spenatpotatis och en kall sås.
Det var jättegott!!























Efter Kroatsien styrde båten mot Grekland.
Andra stoppet på vår färd var Corfu, vi hade bestämnt att den dagen skulle vi tillbringa på en strand, efter mycket bråk med dryga taxichaufförer om priset, låg vi då där i varsin solstol.

Givetvis var vi tvugna att smaka det grekiska vinet och ölen.






















Santorini var vårt tredje strandhugg. Vilken fantastisk vacker ö, som ett vykort..

Därefter kom vi till Athen.

Akropolis.
Vilken fantastisk plats.
Man blir nästan rörd till tårar när man förstår hur många som fått sätta livet till under uppbyggnaden av detta monument.




































Vårt sista stopp på vår resa var Katakolon, även här bestämde vi oss för att tillbringa dagen på en strand. Denna gång hyrde vi en scooter, orkade inte bråka med fler taxichaufförer.

Utsikt från solstolen.





















Solbränd!























Sen en dag med crusing innan vi åter var tillbaka i Venedig.
Vi hade en fantastisk asiatisk restaurang på båten, det kostade lite extra att äta där, (ingick inte i grundpriset) men det var det värt..
Carpaccio på tonfisk
















Fiskplatta.
















Sushi.
















Sushi på tillagad fisk.
Ett alternativ om man inte gillar rå fisk. Gott men ganska mäktigt.









 






Det var en underbar vecka, där vi mött spännande, fantastiska människor från hela vår runda jord...

Den sista natten tillbringade vi i Bardolinos en liten stad som ligger vid Gardasjön innan vi åter satt i bilen på väg hem till vardagen!!

GOD NATT!